Elk uur sterft een overlevende van de Holocaust (bron: Israël Today, enigszins aangepast)

De jaarlijkse herdenking van de Shoah of Holocaust vond afgelopen donderdag 19 april/27 nissan plaats en herinnerde ons aan de moord op zes miljoen Joden door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Om de slachtoffers van de holocaust te herdenken lag het openbare leven in Israël twee minuten stil. Sirenes loeiden in het gehele land en miljoenen mensen stonden even stil. De Israëlische radio besteedt dezer dagen veel aandacht aan het belang van het gedenken van dit verschrikkelijke verleden.

198 000 overlevenden van de Holocaust wonen nog steeds in het land en elk uur sterft een van hen. Over 20 jaar zullen er geen ooggetuigen uit deze periode meer in het land in leven zijn. In de komende dagen, voor Yom Hashoah, zullen overlevenden van de Holocaust voor scholieren, studenten en soldaten spreken, om hun persoonlijke verhaal te vertellen, zodat de nieuwe generaties ervan leren en een dergelijke ramp nooit meer laten gebeuren.

Dit is vooral van belang in een tijd waarin de Arabische vijanden van Israël de Joodse geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog vervalsen en de Holocaust om politieke redenen ontkennen. Zoals de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die er zijn doctoraat over heeft geschreven.

Ongeveer 60.000 overlevenden van de Holocaust leven onder de armoedegrens en hebben hulp nodig. Een bijdrage van € 45 draagt al bij tot de ondersteuning van een overlevende van de Holocaust. Ook u kunt helpen!